Proč princezna Štěpánka?

Když se zrodil nápad k vytvoření zahrady, pátrali jsme v historii současné nemocnice a zjistili jsme, že předchůdkyně dnešní nemocnice byla založena v roce 1887 pražským továrníkem a císařským radou Františkem Waldekem pod názvem Chudobinec a nemocnice korunní princezny Štěpánky. František Waldek jí poté předal městu.

Princezna Štěpánka Belgická , Stefanie Rakouská byla manželka následníka trůnu Rudolfa. Po jeho smrti jí chtěli provdat za Františka Ferdinanda, ale ona si vzala hraběte Elemíra Lónyay a usadili se na zámečku Oroszvár (dnes Rusovec). V okolí zámku princezna založila mnoho rozlehlých zahrad a sadů. Milovala parky a zahrady. Za 1. světové války pracovala jako vrchní sestra v lazaretu zřízeném v jejich zámku. (Zdroj.: Wikipedie)

Dnes je bohužel Rusovecký park v dezolátním stavu a proto si myslím, že na její památku bychom mohli společnými silami vybudovat v areálu bývalé nemocnice zahradu, která ponese její jméno, tak jako v minulosti budova.

Štěpánka belgická